Vybíráme kávovar na espresso

 

Na trhu existují 2 typy pákových kávovarů. Ty, které jsou schopny opravdu udělat espresso, takové jako dostanete v kavárně a následně ty, které si na to jenom hrají.

Lajcky řečeno, co vidíte v televizi si na espresso jenom hrají. :-)

 

1. Pokud chcete opravdu připravovat espresso, potřebujete mlýnek.

Mlýnek musí mít ploché nebo konické kameny, žádné nože !!!

Mlýnky vhodné pro přípravu espressa se pohybují od 3500 Kč a výš.

Mlýnků je velká řada, osobně bychom doporučili raději repasovaný velký mlýnek než nějaký malinký typu Gaggia MDF, protože velké mlýnky jsou takřka nesmrtelné a konzistence mletí je určitě lepší. Prostě poctivé železo.

 

2. Držme se odzkoušených značek pro přípravu espressa v domácích podmínkách

Vyzkoušené značky jsou např. Gaggia Classic, Rancilio Silvia, Rocket, Lelit, La Scala, Carimali, La Pavoni apod.

 

3. Výběr kávy

Když si koupíme kvalitní kávovar a mlýnek, neměli bychom podcenit i surovinu.

Osobně uznáváme pouze svět výběrové čerstvě pražené kávy. Komerční značky neuznáváme, ale odrazovat Vás nebudeme, jen doporučíme. Zkuste si koupit kávu z pražírny a nějakou komerční a uvidíte ten rozdíl v chuti, vůni, cremy u kávy, konzistenci celých a zlomkových zrnek apod.

 

Tmavé pražení vs. světlé pražení

Pokud jste prozatím pili pouze instant, popř. turka, nejspíš budete zvyklí pít kávu, která je "hořká". Chuť kávy je ovlivněna mnoha faktory a pražení je jedním z nich.

Lajcky můžeme říct, že tmavější pražení ubírá z kávy ovocitu a vystupují čokoládové, hutné tóny. Světlejší pražení právě nic nepotlačuje a káva je pak "kyselá" nebo-li ovocná, je to ale jiná kyselost než např. u citronu.

Ideální je nic nepít na sílu, většina lidí se k ovocným kávám dostává přes tmavější pražení, pak může zkoušet neutrální kávy se světlejším pražení, což je např. Brasilie a poté pomalu přecházet k "medu" typu Etiopie, Keňa apod.

 

V.P.B. - Vždy psané blbosti

 

Tlak

Pro přípravu espressa nepotřebuji 15 barů, ani 19 barů, ani 22 barů, stačí mi 9 barů, u vibračních čerpadel to může být malinko více, ale to je na delší povídání.

 

Zlepšení cremy u espressa - výrobci používají různé názvy pro tyto bazmeky

Levné pákové kávovary mají různé přetlakové udělátka, aby měla vaše káva pěnu, i když použijete špatné mletí a menší množství kávy. Těmto kávovarům se velkou oklikou vyhněte, pokud to myslíte s kávou vážně.